Atak
astmy?

Astma – co jeść?

Astma to choroba, która coraz częściej pojawia się u dzieci, a także ujawnia się u osób dorosłych. Ma charakter heterogenny, co oznacza, że istnieje wiele przyczyn, dla których występuje. Najczęściej jednak ma podłoże atopowe, a więc związane z wystąpieniem alergii na konkretne substancje. Dlatego ważną kwestią dla astmatyka może być dieta. Co jeść przy astmie? Czego unikać? Wyjaśniamy.

Data publikacji:

Data ostatniej aktualizacji:

Zgodnie z najnowszymi wytycznymi GINA 2014, zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów wspierających astmatyka w kontrolowaniu swojego stanu zdrowia. Dlaczego? Pomijając nawet kwestie związane z alergią (które omówimy w dalszej części tego artykułu), trzeba pamiętać, że jednym z czynników sprzyjających wystąpieniu tej choroby jest otyłość. Siedzący tryb życia, brak aktywności fizycznej i źle zbilansowany jadłospis to prosta droga do jej powstania. To wystarczający argument za tym, aby kontrolować to, co się je.

Czy istnieją jednak konkretne składniki, których astmatyk powinien unikać lub takie, które mogą pomóc w walce z chorobą?

Czy z astmą trzeba przejść na dietę?

Wspomniane już wytyczne GINA 2014 jasno wskazują, że astma jako taka nie jest wskazaniem do stosowania konkretnej diety. Oznacza to, że jeśli lekarz zdiagnozuje u Ciebie tę chorobę, nie musisz gwałtownie zmieniać swojego sposobu odżywiania się. Warto jednak przyjrzeć się uważnie swojemu jadłospisowi i dostosować go do zasad zdrowego żywienia. Należy więc np.:

To jednak ogólne zalecenia, których powinna się trzymać każda osoba, która chce utrzymać dobre zdrowie oraz prawidłową masę ciała.

Ale uwaga! Jeśli Twoja astma ma podłoże alergiczne, być może warto będzie wykluczyć z diety określone pokarmy. Taką decyzję należy jednak podjąć w porozumieniu z lekarzem specjalistą. Powinno to nastąpić po dokładnym określeniu, jakie substancje wywołują podrażnienie oskrzeli i reakcję uczuleniową.

Astma o podłożu atopowym – co wyeliminować z diety?

Czynnikami, które mogą wywoływać podrażnienie oskrzeli, a w konsekwencji napady duszności, kaszlu i świszczącego oddechu, są przede wszystkim alergeny wziewne – np. pyłki traw, drzew, kurz, roztocza, sierść zwierząt, pióra ptaków domowych czy zarodki grzybów. Trzeba jednak pamiętać, że alergia na konkretną substancję unoszącą się w powietrzu może się wiązać z uczuleniem na określone pokarmy. Wynika to z podobieństwa zachodzącego między alergenami. Dlatego często mówi się o tzw. alergii krzyżowej.

Jakie konkretnie substancje uczulające mogą się wiązać ze sobą? Oto kilka typowych przykładów, które mogą być istotne dla astmatyków.

To oczywiście nie koniec listy typowych krzyżowych alergii. Trzeba też pamiętać, że mogą one wystąpić, ale nie dzieje się tak w każdym przypadku. Dlatego bardzo ważne jest przejście dokładnych testów alergicznych. To na ich podstawie lekarz alergolog wskaże, czego powinieneś unikać, aby nie doświadczać przykrych objawów astmy, a także innych problematycznych symptomów. Pewne jest jedno: nie należy wykluczać z diety składników „na oko” – dieta eliminacyjna wprowadzona samowolnie może być przyczyną niedoborów konkretnych witamin czy mikroelementów w Twoim organizmie.

Astma a dieta niemowlaka

Zastanawiasz się, czy dieta niemowlaka ma wpływ na pojawienie się u niego astmy? W tym przypadku można wskazać na pewne zależności. Otóż dzieci karmione wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia wykazują mniejszą skłonność do zapadania na astmę. Dlatego, jeśli to tylko możliwe, należy trzymać się w tym zakresie wytycznych WHO i do ukończenia przez malucha pół roku nie podawać mu żadnych innych pokarmów. Może to ograniczyć ryzyko wykształcenia się nadwrażliwości oskrzeli oraz reakcji alergicznych na konkretne pokarmy oraz alergeny wziewne.

Przy okazji warto nadmienić, że dieta mamy karmiącej ma znikomy wpływ na skład pokarmu w piersiach – jest on wytwarzany z krwi kobiety, a nie bezpośrednio z tego, co zje.

Ważne jest także odpowiednie wprowadzanie pokarmów w diecie niemowlęcia, z zachowaniem ostrożności przy każdym nowym składniku diety. W przypadku zaobserwowania objawów alergii po pokarmie u Twojego dziecka koniecznie zgłoś ten fakt lekarzowi. Właściwe postępowanie na tym etapie pozwoli na zmniejszenie ryzyka alergii pokarmowych w późniejszym wieku i rozwoju innych chorób o podłożu alergicznym, w tym astmy u Twojego dziecka.

Reasumując: astmatyk powinien zadbać o zdrową i dobrze zbilansowaną dietę – z myślą o ogólnym dobrym stanie swojego zdrowia. Nie trzeba jednak wprowadzać specjalnych ograniczeń, chyba że zaleci je lekarz prowadzący, po przeprowadzeniu testów alergicznych.

Materiał wewnętrzny Chiesi
Konsultacja merytoryczna Dr n.med. Małgorzata Pietrusińska

Źródła:

  1. I. Kupryś-Lipińska, P. Kuna. Zmiany najnowszych Wytycznych Leczenia i Prewencji Astmy — GINA 2014. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?. Pneumonologia i Alergologia Polska 2014, t. 82, nr 5, s. 393–401  https://core.ac.uk/download/pdf/268458445.pdf
  2. https://ncez.pl/choroba-a-dieta/inne/zalecenia-dietetyczne-w-leczeniu-astmy-i-przewleklej-obturacyjnej-choroby-pluc–pochp–
  3. https://www.mp.pl/pacjent/astma/lista/67895,astma-oskrzelowa-a-dieta